Tisztelt Rábapatonai Lakosság!

A héten elfogadott törvénymódosítás alapján 2021. januártól országos szinten tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése, és az a lehetőség is megszűnik, hogy az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést – így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a kerti hulladék égetésének tilalma az egész országban 2021. január 1-jétől.

JELENLEG azonban még érvényben van Rábapatona Község Önkormányzatának a helyi környezetvédelmi szabályairól szóló 10/2005. (IV.28.) sz. Önkormányzati Rendelete, melynek a 6. § alapján a kerti hulladék az alábbi szabályok alapján égethető csak az ott megjelölt - már csak rövid időszakban, a fentiek alapján 2020. szeptember 1-től - 2020. december 31-ig.

Az égetés - 2020.december 31-ig még érvényes - szabályai avar és kerti hulladék égetésével kapcsolatban az alábbiak.

A tűzgyújtás és égetés közterületen és ingatlanon belül heti két alkalommal (2020. szeptember 1-től 2020. december 31-ig), hétfői és pénteki napokon 8-18 óra között, szélmentes időben megengedett és az égetés legfeljebb 120 percig tarthat, a tartós füstölés tilos.

Égetni csak megfelelően kialakított helyen, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, a vagyoni és személyi biztonság veszélyeztetése nélkül lehet. Az égetést végző személy haladéktalanul köteles gondoskodni a tűzrakóhely teljes eloltásáról az égetés befejezését követően.

Az égetendő hulladék nem tartalmazhat ipari eredetű hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait).

Tilos védett természetvédelmi területen, véderdő, fás vagy fenyves erdő területén tüzet gyújtani.

2021. január 1-jétől a kerti hulladék megsemmisítésére a komposztálást ajánlják a szakemberek.

Rábapatona, 2020. június 10.

dr. Németh Balázs
jegyző