Tisztelt Lakosság!

Ismét eltelt egy mozgalmas, sikerekkel és főleg küzdelmekkel teli év, mely községünk életében számos nagy horderejű fejlesztés ment végbe, melyet idén is folytat Önkormányzatunk. Az alábbi sorokban tájékoztatást adok a rengeteg jogszabályi változásról (mindet képtelenség felsorolni is), hogy könnyebben eligazodjanak:

1.) Megszületett a megállapodás a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel a 2024-es minimálbérről, továbbá a garantált bérminimumról, mely hatályba is lépett, a szokásoktól eltérően már 2023. decemberében

E szerint nyolc órás munkavégzés esetén 2023. december 1-jétől:

  • bruttó 266 800 forint lesz a minimálbér havi összege;
  • bruttó 326 000 forint a garantált bérminimumé;
  • így a minimálbér nettója havi 177 422 forint adókedvezmények nélkül;
  • a garantált bérminimumé pedig havi 216 790 forint szintén adókedvezmények nélkül.
  • A nettó bér összegét befolyásolják az adókedvezmények, tipikusan a családi adókedvezmény. Ennek összege ami egy gyerek után 10 000 forint, két gyerek után 40 000 forint, három gyerek után 99 000 forint.

2024-ben is igénybe lehet venni:

  • az első házasok kedvezményét;
  • a 25 év alattiak szja-mentességét;
  • a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét, valamint;
  • a személyi kedvezményt
  • és a 30 év alatti anyák adómentességét.

A fenti béremelések következtében és köszönhetően januártól több családi ellátás összege emelkedik, jelesül:

  • a gyermekgondozási díj (gyed) maximálisan folyósítható összege bruttó 373 520 forintra,
  • a diplomás gyed alapképzésben részt vevő hallgatóknál 186 760 forintra,
  • mesterképzésben részt vevők esetében pedig 228 200 forintra emelkedik.

2.) Január elsejétől 6 százalékkal emelik a nyugdíjakat Magyarországon, beleértve a 13. havi nyugdíjat is.

3.) Az előző évben napvilágot láttak a Magyar Közlönyben a falusi csok megemelt összegéről, a babaváró hitel emelt összegéről, valamint a CSOK + szabályairól a jogszabálíok

A babaváró hitelnél a maximum 11 millió forintos hitel már egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik, három gyermek esetén pedig támogatássá alakul
A csoknál némileg jobb kondíciókkal igényelhető falusi csok nem jár le, hanem 2024. december 31-ig meghosszabbodik, tárgyévtől 15.000.000 Ft is igényelhető! (Rábapatonán nem) az új szabályok részletei.

A régi "sima" CSOK megszűnt, helyette az 5000 fős lakosságszámú településeken és a demográfiailag növekvő, de 5000 fős lakosságot el nem érő településeken (Rábapatonán is) a CSOK + vehető igénybe, részletek itt olvashatóak.

4.) 2024-ben életbe lép az a szabály, hogy középiskolások számára ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése, a támogatás részletei még nem jelentek meg.

5.) 2024. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 57 260 forintot kell fizetni, a jövő évi éves megyei matricák ára pedig 6600 forint. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán közzétett díjtáblázat szerint jelentősebben nő a rövidebb időszakokra szóló jogosultságok ára. Az éves országos és megyei matricák a díjköteles gyorsforgalmi úthálózaton az év első napjától, illetve a tárgyévben a vásárlás időpontjától a következő év január 31-én éjfélig használhatók.

6.) Idéntől indul és július 1-jétől lesz kötelező (addig próbaidőszakban fog üzemelni) az üvegek (üveg, PET-palack és fém doboz) kötelező visszaváltási rendszere.  A vonatkozó rendelet szerint kötelezően visszaváltandó lesz „a tej és tejalapú italtermék kivételével a fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék fogyasztói, közvetlen, műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, palack vagy doboz formájú, nem újrahasználható vagy újrahasználható csomagolása, amely 0,1–3 literig terjedő űrtartalommal bír”. Vagyis beletartozik ebbe a kategóriába a PET-palack, a sörösdoboz (ezek jellemzően a nem újrahasználhatók), de akár az italosüvegek (ezek újrahasználhatók) egy része is.A kormány több mint 3,5 milliárd darab palack visszagyűjtésének hatékonyabbá tételét reméli a januárban induló visszaváltási rendszertől, amelynek a legfontosabb eleme a fogyasztók számára az, hogy 50 forintos pluszköltségtől szabadítja meg őket, ha az italcsomagolásokat visszaviszik egy automatába. A részletek itt elolvashatóak.

7.) Az Országgyűlés 2023 júniusában fogadta el a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását, amelynek talán legfontosabb része, hogy eltörölték a bírságot az engedély nélkül fúrt kutak üzemeltetőivel szemben. Magyarán a 2024. január 1-je előtt engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően létesített kutak fennmaradhatnak, és üzemeltetőiknek vízgazdálkodási bírságot sem kell fizetniük.

Ugyanakkor, aki 2024-ben akar szabálytalanul kutat építeni a kertjébe, az már ismét büntetésre számíthat. Azoknál a sekély mélységű kutaknál, amelyek nem érintik a mélyebb vízkészleteket, megszűnik a hatósági engedélyeztetési eljárás, és a bejelentési kötelezettség is csak bizonyos esetekben marad meg. A törvényben ugyanis megjelent az úgynevezett háztartási kút elnevezés, melybe azok tartoznak, amelyek

  • a mélysége nem éri el az 50 métert,
  • nem érinti az első vízzáró réteget,
  • a háztartás vízigény kielégítésére szolgál,
  • vagyis a felhasznált az éves vízmennyiség nem haladja meg az 500 köbmétert és
  • gazdasági célokat nem szolgál.

 8.) Sajnos EU-s előírások miatt Magyarország egy európai uniós szabályozásra hivatkozva január 1-től megemelte a jövedéki adót az üzemanyagon, így a MOL-nál két részletben összesen 41 forinttal emelkedik a benzin és a dízel ára: január 1-én 20, majd január 15-én további 21 forinttal fog nőni az üzemanyagár literenként. A kormány egy esetleges EU-s kötelezettségszegési eljárástól tartva növelte az üzemanyagok jövedéki adóját az Unió által meghatározott ár fölé.

9.) Talán az Óév utolsó legfontosabb és örömteli híre, hogy a kormány ígérete szerint hároméves pedagógus-bérfejlesztési program indul januárban, miután lehívhatóvá vált az uniós pénzek egy része. Ennek keretében először egy 32,2 százalékos béremelést hajtanának végre.Orbán Viktor a decemberi Kormányinfón azt mondta: a magasabb fizetést már a februári bérrel megkaphatják a tanárok. A feltételes mód azért indokolt, mert a kormány a bérfejlesztés megkezdéséhez még vár egy papírt az Európai Bizottságtól, ami igazolja, hogy valóban megkapják utólag az ígért pénzt. A béremelési program végén bruttó 800 ezer forintra nőhet a tanárok bére. A miniszterelnök külön hangsúlyozta, hogy a bérfejlesztés nem csak a tanárokra, hanem az óvodapedagógusokra is vonatkozni fog. Minden tanár legalább bruttó 528.000 Ft-ot kell, hogy keressen,  a béremelési program 2025-2026-ban is folytatódni fog. További részletek.

10.) További bürokrácia csökkentéshez vezet, hogy elindul a "digitális állampolgárság" programja, mely 2024 közepétől teszi lehetővé, hogy személyes jelenlét nélkül, mobiltelefonnal intézzünk hivatali ügyeket, például az autóátírás vagy a gyermek születése utáni teendőket. Ehhez egy ingyenes applikációt lehet letölteni a mobiltelefonra. Az app tudni fogja az állampolgárságot, a személyi számot, a nemet, személyi- és lakcímkártya adatokat, elérhetőségeket. Ezután az app segítségével igazolható a személyazonosság.A digitális átállás nem kötelező, önkéntes alapon megy. Az újítás fő kérdése az adatvédelem lesz, az ugyanis egyelőre nem világos, hogyan lesz biztonságos a rendszer. A digitális állampolgárságról bővebben is tájékoztatjuk majd önöket.

11.) A munkáltatói terhek csökkenését eredményezi, hogy Megszűnik a munkakezdés előtti kötelező orvosi vizsgálat, valamint már nem válaszható és vásárolható illetékbélyeg a postákon

12.) Január elsejétől újra csak meleg ételre, szállásra és szabadidős szolgáltatásokra lehet majd költeni a SZÉP- kártyákról. A kormány augusztus elejétől december 31-ig tette lehetővé, hogy – a nagyon magas infláció miatt – hideg élelmiszerre is költhessenek az emberek a kártyájukról.

13.) Új napenergia-telepítést szolgáló pályázat indul "NAPENERGIA-PLUSZ" néven, mely magánszemélyek számára vehető igénybe! Részletek itt.

14.) Adóváltozások:

Mivel 2024. január elsejétől megszűnt az amerikai-magyar kettős adózást kizáró egyezmény, számos ponton módosult az szja–törvény. Így például változott a külföldön megfizetett adó beszámításra vonatkozó szabály: a belföldi illetőségű magánszemély által megszerzett, a jövedelemszerzés helye szerint külföldről származó külön adózó jövedelem (tőkejövedelem, különösen osztalék) esetében engedélyezi a törvény a külföldön megfizetett adó beszámítását, a jövedelemszerzés helye szerint belföldről származó külön adózó jövedelem esetében pedig nem.

A módosítás nyomán az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályokat nem kell majd alkalmazni az OECD tagállamban székhellyel rendelkező személy által kibocsátott értékpapírból származó jövedelmekre, valamint az OECD tagállamban székhellyel rendelkező személy által fizetett kamatra.

„A tradicionális számsorsjátékokon (lottó, kenó, puttó) való részvételi kedv fokozása érdekében” mentesültek a személyi jövedelemadó alól az ilyen játékokon elért nyeremények – vagyis adómentes a lottóötös.

Áfa-változások

Az adómegfeleléssel kapcsolatos folyamatok digitális átalakítását célzó eNyugta és eÁfa projektek törvényi szintű szabályozása már a hatályos jogrend része, így a Pénzügyminisztérium korábbi sajtóközleménye szerint „Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban”.

Az eÁfa-rendszer jövőre életbe lépő újdonságairól itt olvashat részletesen.

Jogharmonizációs céllal módosultak az alanyi adómentességre, valamint az egyes, távolról is elérhető szolgáltatások teljesítési helyére vonatkozó szabályok. Mint arról már lapunk is beszámolt – összhangban a 2022/542/EU tanácsi irányelv által módosított 2006/112/EK tanácsi irányelvvel – nem adóalany igénybevevő esetében, ha az eseményen, rendezvényen történő részvétel távolról, online hozzáféréssel történik, a teljesítési helyre az igénybevevő nem adóalany letelepedési helyét, lakóhelyét vagy szokásos tartózkodási helyét rendeli alkalmazni.

Egyes műalkotásoknak az Európai Unión kívülről történő behozatalára 5%-os kedvezményes áfamérték alkalmazását írja elő.

Változik a kedvezményes áfa kulcsú és az adómentes termékek és szolgáltatások köre. A törvény 2024. január 1-jétől 18%-os áfa kulcs alá sorolja a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott, a 2106 és a 1806 vámtarifaszám alá tartozó desszert jellegű sajtkészítményeket, így például a túró rudit.

A törvény rögzíti, hogy adómentes a humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenységet végző által – ilyen minőségében – teljesített szolgáltatásnyújtás és fogászati protézis értékesítése.

Az elfogadott módosítás pontosítja a vtsz. besorolást a kedvezményes, 5%-os áfakulcs hatálya alá tartozó speciális gyógyászati célra szánt tápszerek (élelmiszerek), valamint anyatej-helyettesítő és anyatejkiegészítő tápszereknél.

Adómentes lesz a hatósági engedéllyel végzett sérült- vagy betegszállítás, a speciálisan e célra felszerelt közlekedési eszközökben. Az áfatörvény eddig a közszolgáltató által végzett beteg- és sérültszállítási tevékenységet sorolta föl az adómentes szolgáltatások körében. A módosítás egy új, q) pontban rögzíti, hogy az adómentesség a nem közszolgáltatónak minősülő szolgáltatók által folytatott beteg- és sérültszállítási tevékenységre is kiterjed, feltéve, hogy a tevékenységet végző szolgáltató a szállítást speciálisan e célra felszerelt gépjárműben végzi – olvasható a részletes indoklásban.

Egyszerűsített foglalkoztatás: fix összegek helyett valorizált közterhek

Változatlan tartalommal törvényi szintre emelkedtek a korábban veszélyhelyzeti kormányrendeletben kihirdetett intézkedéseket, amelyek alapján az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett foglalkoztatás után fizetendő közterhek, illetve az ezzel összefüggő nyugellátás számítási alapja a minimálbérhez igazodva kerül megállapításra. A rendelkezés az eddigi fix napi összeg helyett – valorizálódó módon – a hónap első napján érvényes minimálbér százalékában határozza meg az egyszerűsített foglalkoztatás esetén fizetendő közteher mértékét: mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százalékát, alkalmi munka esetén a minimálbér 1 százalékát, a filmipari statiszta alkalmi munkája esetén pedig a minimálbér 3 százalékát kell közteherként megfizetni száz forintra kerekítve.

Az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggésben fizetendő közteher a jövőben a törvény erejénél fogva szociális hozzájárulási adónak minősül.

Ekho: a foglalkoztató nem fizet

Törvényi szintre emelkedett az a rendelet is, amely szerint a kifizetőt nem terheli egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás fizetési kötelezettség.

Maradnak a különadók

A bankadó, a tranzakciós illeték és az energiaellátók jövedelemadója esetén a veszélyhelyzeti kormányrendelet tartalma emelkedett törvényerőre, itt-ott kisebb módosításokkal.

A légitársaságok esetében az extraprofit-adó zöldadóvá alakult. Ha az utas végső úti célja a törvényben megjelölt országok és az Európai Unió területén található, akkor a 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 1600 forint, a 10,50 kilogramm vagy annál magasabb és 17,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 3900 forint, a 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 6200 forint a hozzájárulás mértéke. Amennyiben az utas a fent meghatározottakon kívüli végső úti célnak számító országba repül, a fizetendő hozzájárulás mértéke az első kategóriában 3900 forint, a másodikban 9750 forint, a harmadikban pedig 15 600 forint lesz.

Jövedéki adó: felzárkózunk az uniós minimumhoz

Az uniós adóminimumoknak történő megfelelés érdekében 2024. január 1-től emelkedett az üzemanyagok adómértéke. Így a benzin jövedéki adójának mértéke, ha a kőolaj a világpiacon drágább 50 dollárnál hordónként, 152 550 Ft/ezer liter, ha annál olcsóbb, akkor 157 550 Ft/ezer liter. Gázolaj estén az adómérték az első esetben 142 900 Ft/ezer liter, a másodikban pedig 152 900 Ft/ezer liter.

Tao, Neta, illetékek: marad a veszélyhelyzeti szabályozás

A veszélyhelyzeti kormányrendeletek közül a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló 298/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet, valamint a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről szóló 366/2022. (IX. 26.) Korm. rendelet szabályai 2024-től tovább élnek törvényként a kormány javaslata szerint. Ugyanez a helyzet a népegészségügyi termékadó és az illetékek esetében is.

Járulékfizetés: ösztönzik az egyéni vállalkozóvá válást

A magánszemélyek egyéni vállalkozóvá válását ösztönző kedvezményt vezettek be 2024. január 1-jétől. Az adókedvezmény a tevékenységét kezdő egyéni vállalkozókat illeti meg, melyet a tevékenység megkezdésének évében és az azt követő évben a minimálbér és a szociális hozzájárulási adó 13 százalékos adómértékével megállapított összegben, a tevékenység megkezdését követő második évben pedig a minimálbér és a szociális hozzájárulási adó mértékének felével megállapított összegben vehetnek igénybe.

Egyéb változások: különadók, számvitel, feketelisták

2024. január 1-jétől kiemelték a közművezetékek adója hatálya alól a hírközlési vezetékeket, 2025. január 1-jétől pedig hatályon kívül helyezték a közművezetékek adójáról szóló 2012. évi CLXVIII. ttörvényt.

További egy évvel meghosszabbították a reklámadó felfüggesztésének határidejét.

15.) A mezőgazadsági termelőket érintő változásokat az alábbi linken részletezve tudják megtekinteni:

https://agrokep.vg.hu/kozelet/igy-valtozik-a-foldforgalmi-szabalyozas-a-jovo-evtol-32389/

https://agrokep.vg.hu/kozelet/igy-valtozik-a-foldforgalmi-szabalyozas-2024-tol-ii-32506/

Boldog Új Évet Kívánok Önöknek!

Üdvözlettel

dr. Németh Balázs
jegyző s.k

Rábaközi hírek

A hírcsatorna nem található.
2024. február 20. Kedd
Aladár, Álmos

 
A Nap kel 06:47-kor,
nyugszik 17:21-kor.

Holnap
Eleonóra, Norina
napja lesz.